Hovedside » 2023 » July » 12 » HVORDAN LEGGE FLISER PÅ GULVET - 6 GRUNNLEGGENDE PRINSIPPER
12:26
HVORDAN LEGGE FLISER PÅ GULVET - 6 GRUNNLEGGENDE PRINSIPPER
Enhver respektert håndverker vil fortelle deg: erfaring teller. Fordi det imponerer. I dyktige hender kan ethvert flisearbeid bli enkelt, en spesialist er i stand til mye. Men med den mengden informasjon som er gitt i denne veiledningen, trenger du ikke nødvendigvis ferdigheter - du kan lese deg rolig gjennom det og gjøre alt uten å stresse. Likevel, noe må du vite: å skille en tannet sparkel fra en gummitresk, ha en forståelse av hva en fliseskjær, avrettingsmasse og vater er. Har du kontroll på dette? Da er det flott!

På eget ønske kan du også kjøpe følgende for å beskytte deg selv og lette arbeidet ditt:

Gummihammer - den hjelper deg med å sette flisene på limet uten å skade dem.
Knestøtteputer - for komfort, siden du må stå på knærne i lang tid.
Beskyttelsesbriller - for å beskytte øynene dine når du kutter fliser.
Hansker - for å beskytte hendene når du jobber med fliser og blander mørtel.

Når du jobber med lim og tetningsmasse, bør du åpne vinduer for bedre ventilasjon.

Lærerik artikkel: Hvordan bruke laseravstandsmåler - 4 målemetoder
Hvordan legge fliser riktig på gulvet: Trinn-for-trinn instruksjon

For å legge fliser på gulvet i samsvar med alle regler, deles prosessen inn i ti trinn.FORBEREDELSE AV UNDERLAGET

Gulvet må være rent, tørt og jevnt. Derfor må du fjerne søppel, støv og rester av gammelt lim. Hvis du skal legge fliser på et ujevnt gulv, påfører du en selvutjevnende blanding.
Planlegging av flisleggingen
Finn midten av rommet ved å måle lengden og bredden, og del dem deretter på to. Slike beregninger hjelper deg med å bestemme symmetriske kutt av flisene langs kantene av gulvet.
Bland mørtel
Konsistensen skal være som peanøttsmør.
Påfør lim
Påfør lim på en liten del av gulvet med den flate siden av den tannete sparkelen. Deretter kammer du det med den tannete siden for å lage jevne striper.

FLISLEGGING

Begynn arbeidet fra midten av området og legg flisen tett til limet ved å vri den lett for jevn feste over hele området. Plasser kryss mellom flisene i hjørnene for å opprettholde jevn avstand. Det er enklere å jobbe på små områder slik at limet ikke tørker for fort. Sjekk regelmessig flisens nivå for å sikre at leggingen er jevn.

KUTTING AV FLISER

Ta nøyaktige målinger før du kutter. Den enkleste måten å gjøre dette på er med en fliseskjær eller en våtsag.
Gi flisene tid til å "sette seg"
Dette tar minst en dag, helst to, for at limet skal tørke ordentlig.

FUGING AV SKJØTENE

Fjern først avstandsstykkene som ble brukt i sporene. Deretter bland fugemassen med vann til konsistensen av tykk rømme (vanligvis i forholdet 1:2, der en del vann tilsvarer to deler pulver), og bruk en gummiskrape for å presse blandingen inn i sporene mellom flisene. Fyll nøye ut alle mellomrom. Fjern overflødig fugemasse med en fuktig svamp, og arbeid diagonalt over flisene. Skyll svampen regelmessig for å holde den ren.
Fugemassen tetting
Når fugemassen har herdet (etter 24-72 timer), påfør tetningsmasse på skjøtene. Dette er nødvendig i fuktige områder for å forhindre muggdannelse.
Rengjøring på tørt
Etter at alt har tørket, tørker du overflatene med en klut i en såpeløsning og tørker dem deretter grundig med en myk klut.

HVORDAN LEGGE FLISER PÅ GULV

Hvis du er usikker på om du kan legge fliser på gulvet riktig på et hvilket som helst trinn, er det bedre å konsultere en ekspert eller se opplæringsvideoer. Grundig planlegging og oppmerksomhet på detaljer er nøkkelen i dette arbeidet. La oss se nærmere på hvert trinn.

Forberedelse av overflaten

En godt forberedt overflate gir god heft mellom flisen og underlaget. For å gjøre alt riktig, fjern eventuelle hindringer og søppel fra gulvoverflaten. Hvis det er gammelt gulvbelegg, fjern restene med meisel, hammer eller flisfjerningsverktøy. Hvis det er fettflekker på gulvet, fjern dem med et avfettingsmiddel.

Fyll sprekker og hull i gulvet med fugemasse. Fyll fordypninger med selvutjevnende mix. Hvis det er ujevnheter, slipe dem ned og jevn dem ut med sparkelmasse. La det tørke grundig. Deretter sjekker du overflaten med en vater og utjevner området med egnet materiale der det er nødvendig.

På steder som er utsatt for fuktighet eller når du legger fliser på trebjelker, anbefales det å bruke en sementunderlag. Dette gir en stabil og vanntett base for flisene. Før du starter leggingen, påfør en vanntettingsløsning på underlaget og la den tørke. For porøse overflater, bruk en primer for å sikre god heft for flislimet. La også dette tørke etter behandling.MERKING
Dette hjelper deg med å bestemme hvor du skal begynne leggingen, hvordan flisene skal plasseres, og hvor kuttene må gjøres. Mål bredden og lengden på rommet og merk midten med kritt eller blyant. Tegn linjer mellom merkene for å dele rommet inn i fire like kvadranter. Krysset mellom disse to linjene er midtpunktet i rommet.

Uten å bruke lim, legg flisene langs en av krittlinjene, startende fra midtpunktet mot veggen. Bruk kiler mellom flisene for nøyaktig avstand. Gjør det samme for den andre linjen, og skap en korsform med flisene. Hvis du oppdager at du må kutte flisene ved kantene, flytt flisen fra midten og legg den på nytt for å se om justeringen gir en mer balansert layout.

Basert på arbeidet du har gjort, bestem deg for startpunktet. Du må kanskje begynne fra hjørnet eller langs veggen hvis det gir den beste plasseringen. Vær oppmerksom på rommets egenskaper for å forstå hvordan flisene vil passe. Hvis du må kutte fliser, merk hvor kuttene skal være, og forsikre deg om at flisene er symmetriske, kuttene er praktiske og designet er harmonisk.

BLANDING AV LIM
Konsistensen av flislim er viktig. Altfor tynn lim gir ikke tilstrekkelig heft mellom flisen og underlaget, så følg produsentens anbefalinger for å oppnå riktig konsistens.

Nødvendige materialer:

Blandet lim (pulver).
Rent vann.
To bøtter (en for blanding og en for rent vann).
Elektrisk drill med mikser eller en stor pinne hvis du må blande manuelt.
Målebeger.

Alltid begynn med å lese produsentens instruksjoner på pulverpakken. Dette gir deg en idé om riktig forhold mellom vann og lim og tørketiden.

Hell riktig mengde rent og kjølig vann i blandebøtten. Det er bedre å begynne med mindre mengde vann enn anbefalt og tilsette mer hvis det er nødvendig. Tilsett det blandede pulveret gradvis i vannet mens du kontinuerlig rører for å unngå klumper.

Bruk en elektrisk drill med mikser for å blande på lav hastighet for å unngå å introdusere luft i blandingen. Bland grundig til konsistensen blir som peanøttsmør eller tannkrem. Det skal ikke være klumper. Hvis blandingen er for tykk, tilsett litt mer vann; hvis den er for tynn, tilsett mer pulver. Dette tar ikke mer enn ti minutter.

Etter blandingen la blandingen stå i 5-10 minutter, slik at vannet trenger inn i de tørre komponentene og forbedrer blandingens konsistens og styrke. Bland blandingen igjen i et minutt eller to for å sikre en jevn konsistens. En godt blandet blanding vil ikke renne av en sparkel.

Etter blandingen må du skylle verktøyene umiddelbart, ellers blir restene harde og vanskelige å fjerne.

Til slutt: Hvordan bruke en laseravstandsmåler: Bruksområder for 8 tilfeller
Prosess og teknikker for flislegging på gulvet

Påfør et lag lim på en liten del av gulvet med den flate siden av en tannet sparkel. Hold sparkelen ca. 45° og bruk den tannete siden til å lage kanter i limet.

HVORDAN LEGGE FLISER PÅ ET UJEVNT GULV
Plasser flisen tett i limet og vugg den litt for å sikre god heft. Bruk flisforleggere i hvert hjørne for å oppnå jevne mellomrom mellom flisene for senere fuging. Sjekk periodisk leggingen med et vater og juster raden om nødvendig.

Hvordan legge fliser på en betonggulv

Legg de nylagte flisene i minst 24 timer, eller lengre, slik at de kan herde ordentlig. I løpet av denne tiden bør du unngå å gå på gulvet for å unngå forskyvning. Etter at mørtelen har tørket, fjernes kryssene mellom flisene.

Hvordan fuger du flisene på gulvet

Bland fugemassen med vann til du får en pastaaktig konsistens. La fugemassen stå i 10 minutter, deretter rør den igjen for å sikre jevnhet.Påfør fugemassen på en gummifugekloss og fordel den diagonalt over flisene mens du presser den inn i fugene. Pass på at fugelinjene blir helt fylt, og at kanten av klossen ikke presser seg inn i dem. For å fjerne overskuddet, hold klossen i en 90 graders vinkel til flisene og skrap bort overskuddet fra overflaten.

Hvordan fuge flisene på gulvet

Rengjøring av flisene - etter at flisene er lagt, kan det være igjen en kalkaktig disfarge på overflaten. Dette må fjernes. Du kan fjerne det med en tørr klut eller en børste med myke børster (spesielt myke for å unngå riper på flisene). Hvis tørr støv fortsetter å vises, kan du tørke flisene forsiktig med en fuktig (ikke våt) svamp eller klut. Det er viktig at svampen er godt utpresset, slik at vannet ikke trenger inn i fugene. Du bør ofte skylle svampen i rent vann for å unngå striper.

Merk: Hvordan velge en byggstøvsuger: 4 egenskaper du ikke bør ignorere
Livshacks og spesielle hensyn når du legger fliser på gulvet

Før du legger flisene på den jevne limen på gulvet, påfør også et tynt lag lim på baksiden av flisene ved hjelp av den flate siden av en sparkel. Dette sikrer bedre feste, spesielt for store fliser.
Hvis du bruker et system for fliseutjevning med klemmer og kiler, vil "bumpene" på kantene av naboflisene være på samme høyde.
Mellom partier i emballasjen kan det være små fargevariasjoner. Det er best å blande dem slik at kontrasten mellom nyanser er minimalt merkbar.
Det er lurt å jevnlig plassere en lang kontrollinjal eller et nivå over flisearbeidet for å sjekke for høydepunkter.
Ved forsiktig banking på flisene med en gummihammer, kan du jevnt legge flisene og sikre god kontakt med limet.
Overskudd av lim fra overflaten og fugene bør fjernes umiddelbart. Det er mye vanskeligere å fjerne det etter at det har tørket.
Når du kutter fliser med en våt sag, bør du skyve flisen mot bladet, ikke motsatt. Dette vil redusere risikoen for flisesprekker.
Hvis du arbeider med naturlig steinbekledning, bør den forsegles før fugingen for å unngå farging av fugen.

Det viktigste er tålmodighet. Ikke skynd deg, planlegg hvert trinn nøye. Sluttresultatet vil være verdt innsatsen.

La oss se nærmere på hva du skal gjøre i ulike situasjoner.
Hvordan legge fliser på en betonggulv

Betong er en stabil overflate, og gir derfor en solid base for fliser. I motsetning til treunderlag, trenger du ikke å legge sementunderlag på betongen før du legger flis, noe som sparer tid og penger. Betongen deformeres ikke som treverk, så mørtelen vil ikke sprekke, og flisene vil ikke løsne. Eneste ulempen er at betongoverflaten kan være ujevn, og du må jevne den ut eller slipe bort ujevnheter.

Før du begynner legge flisene, må du sørge for at overflaten er ren fra smuss og støv. Hvis det er fuktighet i rommet eller det er sprekker i betongen, må du vanntette gulvet. Betong holder på fuktighet, og dette kan påvirke både limet og selve flisene.

Hvis du planlegger å legge varmekabler under flisene, er det best å gjøre dette før leggingen.

Betong utvider og trekker seg sammen med endringer i temperatur. Selv om denne bevegelsen er mindre enn hos treunderlag, er det fortsatt viktig å planlegge for kompensasjonsfuger.Når du legger fliser på betong, spesielt store fliser, må du bruke et tykt lag med lim for å kompensere for overflatens ujevnheter. Du vil også trenge en stor tannet sparkel for dette formålet.

Hvis betongen er nylig støpt, må den tørke skikkelig før flisleggingen kan begynne. Dette tar vanligvis minst 28 dager, men det kan variere avhengig av forholdene og betongblandingen.

Høy pH (alkalitet) kan påvirke festematerialene negativt. Før du starter arbeidet, bør du teste betongens pH. Hvis den er for høy, må du behandle betongen eller velge en limblanding som er egnet for høy pH.

Hvordan legge fliser på et treunderlag

Å legge fliser på et treunderlag er vanskeligere enn på betong på grunn av de naturlige egenskapene til tre. Tre er følsomt for endringer i omgivelsene, noe som kan føre til at det utvides, trekker seg sammen, bøyer seg og råtner. Dette kan føre til sprekker i flisene og fugemassen hvis det ikke tas tiltak.

Før leggingen er det viktig å forsikre seg om at treunderlaget er stabilt uten synlige ujevnheter. Ellers kan flisene sprekke, og det er nødvendig å styrke gulvet. En sementbasert underlagsplate (for eksempel HardieBacker eller Durock) legges vanligvis over treunderlaget for å gi en stabil, ikke-bøyelig overflate for flislegging. Den festes med skruer med en avstand på 15-20 cm mellom dem, og sørg for at skjøtene er i sjakkbrettmønster. Det anbefales også å påføre et tynt lag med tynnfordelt mørtel mellom treverket og underlagsplaten for bedre feste.

Små fliser er ofte mer egnet for treunderlag, da de bedre tilpasser seg belastningen enn store fliser. Mosaikkfliser eller fliser som er mindre enn 30x30 cm er ideelle. Tre kan råtne i fuktige omgivelser, så det er viktig å tette fuger og kantene på underlagsplaten.

Hvordan legge fliser på en ujevn overflate

Ved hjelp av en lang linjal eller laser nivå er det lettere å identifisere høy- og lavpunktene for å forstå graden av ujevnhet.

Ved mindre avvik kan utstikkene slipes med en slipemaskin. Fordypningene fylles med mørtel og utjevnes.
Hvis avvikene er betydelige, må du bruke en selvutjevnende blanding. Den er flytende og skaper sin egen nivå. Den er praktisk å bruke på store områder for å oppnå en jevn, flat overflate. Før hellet behandles gulvet med primer. Selvnivellerende blanding må tørke.

Hvis det er bekymringer for forskyvning eller sprekker, kan du legge en sprekkmembran på det forberedte gulvet. Den absorberer bevegelse og reduserer risikoen for at flisene sprekker. Ved legging av hver flis må du kontrollere nivået og justere den ved å trykke eller legge til lim etter behov. Det anbefales å bruke en gummiklubbe eller hånden for å forsiktig banke på flisen og forsikre deg om at den fester seg til limet og er jevn med naboflisene.

Hvordan legge fliser på et treunderlag
Feil ved legging av gulvfliser
Ved legging av gulvfliser er det flere vanlige feil som både amatører og fagfolk ofte gjør. Å være klar over dem kan hjelpe deg med å unngå dem:

Å legge fliser direkte på kryssfiner eller annen treunderlag uten å bruke en sementbasert underlagsplate kan føre til forskyvning av flisene og sprekker i fugemassen.
Å bruke for mye vann vil betydelig redusere limets effektivitet. Etter blanding av den fortynnede sammensetningen er det viktig å la den stå i noen minutter før bruk. Denne prosessen sikrer bedre feste.
Bruk av en sparkel med for små spor kan føre til dårlig feste, mens for store spor etterlater overskytende lim som trenger mellom flisene.
Hvis du ikke smører en tynn limfilm på baksiden av flisen, spesielt for store fliser, vil det være dårlig hefting.
Manglende bruk av avstandskiler mellom fugene fører til ujevne fugelinjer.
Mangel på kompenserende sømmer på vegger eller mellom flisene kan føre til krymping eller sprekkdannelse, da flisene utvider seg og trekker seg sammen med temperaturforandringer.Som du kan se, er forberedelse av grunnen av avgjørende betydning. Uansett om du arbeider med en betong-, tre- eller ujevn overflate, vil basen du legger være avgjørende for kvaliteten og holdbarheten av det ferdige gulvet. Deretter er det en langsom prosess med å ta hvert trinn forsiktig. Lykke til med prosjektet ditt!
Vedlegg: Image 1
Kategori: FLISLEGGING | Tags: flis mester, flliser på gulvet, flislegging, gulv flisliming, flislegging bergen

   Bestill oppussing nå med 5% rabatt

Jeg vil ha rabatt, kontakt meg!


KJÆRE LESER


Du kan hjelpe andre,
hvis du kommenterer nytten av artikkelen,
still et spørsmål eller fortell om hvordan du gjør det selv.

Totalt antall kommentarer: 1
0
1   [Materiale]
Denne gangen tar vi deg med på en fantastisk reise der kunsten å legge fliser på gulvet vil være vår guide. Det kan med selvtillit sies at Malberg.no ikke bare er et selskap, det er mesterskap inkarnert i hver flis, hvert raffinert mønster og hver nøye tilpasset detalj. Hvis du har lett etter de perfekte håndverkerne for renoveringsprosjektene dine i Bergen, Norge, har du funnet dem!La oss begynne med det viktigste - kvalitet. Malberg.no gir deg muligheten til å forvandle dine rom til eksepsjonelle kunstverk. Våre mestere er ekte romarkitekter, de realiserer dine drømmer med feilfri presisjon. De er mestere av sitt fag, har rik erfaring og en inspirasjon som gjennomsyrer hvert prosjekt.
I tillegg til enestående håndverk gleder Malberg.no sine kunder med ekte verdi. Lave priser og høy kvalitet er ikke bare løfter, det er vår virkelighet. Vi forstår at renovering kan være kostbart, men våre priser er bare overgått av vår profesjonalitet.
Vårt selskap tilpasser seg dine behov og budsjett. Vi tilbyr et bredt utvalg av flisalternativer, stiler og design for å gjøre rommet ditt akkurat slik du ser det for deg. Vi søker ikke kompromisser når det gjelder kvalitet - vi har bare én standard: den høyeste.
Når det gjelder omfanget av arbeidet og din adresse i Bergen, Norge, kommer vi alltid til deg. Uansett om det er en liten leilighet eller en stor kontorbygning, er vi klare til å ta utfordringen og forvandle ditt rom til et ekte mesterverk.
Nå som du kjenner til vårt selskap og dets enestående muligheter, vil jeg anbefale å lagre denne anmeldelsen for fremtiden, fordi renovering og oppussing utført av Malberg.no-profesjonelle vil være nødvendig for deg igjen og igjen. Ikke gå glipp av sjansen til å forvandle hjemmet ditt, leiligheten din eller kontoret til et sted som vil glede deg hver dag. Ta kontakt med oss, og du vil oppnå komfort og stil du har drømt om. Våre arbeider er vår portefølje, og de er uovertrufne. Få ord, mye handling - Malberg.no, ditt førstevalg innenfor verden av oppussing og interiørdesign.

Navn *:
Epost *:
Koden *: